Kunnen we helpen?

Spoedeisende zorg

De zorgverzekering maakt verschil in twee soorten buitenland zorg, namelijk spoedeisend of niet-spoedeisend. Hieronder leggen wij uit wanneer de zorg als spoedeisend wordt beoordeeld.

Spoedeisende zorg betreft zorg die redelijkerwijs niet is uit te stellen tot terugkeer in Nederland of die bij vertrek naar het buitenland niet te voorzien was. Hierbij valt te denken aan acute opname bij een hartaanval.

In geval van spoedeisende zorg heb je vanuit de basisverzekering recht op een vergoeding conform het gemiddeld in Nederland geldend tarief. Mocht deze vergoeding niet toereikend zijn, kan deze worden aangevuld vanuit een eventuele aanvullende verzekering.

Spoedeisende hulp nodig?

In geval van ziekenhuisopname dien je binnen 24 uur contact op te (laten) nemen met onze alarmcentrale op telefoonnummer 088 - 35 35 705. Het telefoonnummer van de alarmcentrale kun je ook terugvinden op de achterkant van je zorgpas.

Veelgestelde vragen

Wat betalen we bij spoedeisende zorg in het buitenland?

Er zijn 2 regelingen voor vergoeding:

 1. Volgens uw basisverzekering en aanvullende verzekering
 2. Volgens de vergoedingsregels van het land waar u de zorg krijgt, bijvoorbeeld met de Europese gezondheidskaart (EHIC)

 

Wat betalen we uit uw basisverzekering?

We betalen maximaal 100% van het tarief in Nederland voor zorg uit de basisverzekering. De vergoeding is voor mensen die:

 • met spoed behandeling nodig hebben in het buitenland tijdens vakantie, studie of werk met een verblijfsduur van maximaal 365 dagen.
 • deze behandeling niet hadden verwacht voor de reis begon.

U betaalt eigen risico.

 

Wat betalen we uit de aanvullende verzekering of reisverzekering?

Dit is afhankelijk van uw aanvullend pakket. Kijk in de polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering of u recht heeft op de vergoeding van spoedeisende zorg in het buitenland. De polisvoorwaarden vindt u terug in uw Mijn Aevitae. Indien deze niet dekkend tot kostprijs is, raden wij u aan om een reisverzekering met medische module af te sluiten.

Wat is niet- spoedeisende zorg?

Niet-spoedeisende zorg is zorg die u vooraf kunt plannen.

Op welke vergoeding heb ik recht bij niet-spoedeisende zorg in het buitenland?

Er zijn meerdere regelingen voor vergoeding:

 • zorg uit uw basisverzekering bij gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverleners in België en Duitsland;
 • zorg volgens de vergoedingsregels van het land waar u de zorg krijgt, met het S2 formulier.

 

Wat betalen we uit uw basisverzekering bij gecontracteerde zorgverleners?

Dit is afhankelijk van de basisverzekering van uw keuze. Kost de behandeling meer dan wij vergoeden? Dan betaalt u de rest van het bedrag zelf. Over hetgeen wat wij vergoeden betaalt u eigen risico.

 

Wat betalen we uit uw basisverzekering bij niet-gecontracteerde zorgverleners?

Dit is afhankelijk van de basisverzekering van uw keuze. Kost de behandeling meer dan wij vergoeden? Dan betaalt u de rest van het bedrag zelf. Over hetgeen wat wij vergoeden betaalt u eigen risico.

 

Wat regelt u zelf bij niet-spoedeisende zorg in het buitenland?

U heeft vooraf een verwijzing en medische indicatie nodig van uw huisarts of specialist. Hiermee kunt u bij ons een machtiging aanvragen. Vul het aanvraagformulier en stuur de verwijzing van uw huisarts of specialist mee. Wij vertellen u dan precies welk bedrag wij betalen.

 

Wat betalen we uit uw basisverzekering bij expertisebehandelingen?

Expertisebehandelingen in het buitenland betalen we 100%. De vergoeding is voor behandelingen waarvoor in Nederland de medische kennis ontbreekt. U betaalt eigen risico.

 

U heeft vooraf toestemming van ons nodig

Vul het aanvraagformulier in en stuur de verwijzing van uw specialist mee.

 

Waar heeft u recht op met het S2 formulier?

Met het document S2 kunt u aantonen dat wij toestemming hebben gegeven voor uw geplande behandeling als u verblijft in:

 • De EU
 • IJsland
 • Liechtenstein
 • Noorwegen
 • Zwitserland

Dit recht heeft u op basis van de Europese Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement. Richtlijn 2011/24/EU. U krijgt het S2 van ons als wij u toestemming geven voor uw behandeling.

 

Wat krijgt u betaald met het S2?

U krijgt dezelfde vergoeding als inwoners van het land waar u verblijft. U betaalt ook dezelfde eigen bijdragen. Krijgt u een nota voor een eigen bijdrage? Stuur deze dan naar ons op. Wij kijken dan of wij de eigen bijdrage betalen.

 

Wat krijgt u niet betaald met het S2?

Zorg in particuliere klinieken zit meestal niet in het wettelijke verstrekkingenpakket van het land. Particuliere klinieken accepteren uw S2 daarom meestal niet.

Alle meest gestelde vragen over zorg in het buitenland
Bart
Dennis
Cora
Pascal

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.