Kunnen we helpen?

Europese gezondheidskaart (EHIC)

Gaat u tijdelijk naar een Europees land? Voor een vakantie, stage of werk? Dan kan het meenemen van uw persoonlijke Europese gezondheidskaart (EHIC) u veel gedoe besparen. Met de EHIC kunt u in veel Europese landen aantonen dat u verzekerd bent. In het buitenland is de digitale zorgpas namelijk niet voldoende.

 

Met de EHIC hoeft u (meestal) niets voor te schieten

Als u uw persoonlijke EHIC laat zien weet de zorgverlener in het buitenland dat u verzekerd bent en bij welke verzekeraar. U heeft dan recht op de vergoeding van de kosten van medische zorg volgens het sociale stelsel uit het land waar u dan verblijft. U heeft hier alleen recht op wanneer uw verzekeringsdekking niet is opgeschort of wanneer uw polis niet is beëindigd. De buitenlandse zorgverlener kan de kosten rechtstreeks declareren. Daardoor hoeft u niet eerst zelf de (vaak hoge) bedragen voor te schieten. Privé-ziekenhuizen accepteren de EHIC niet. Dit betekent dat u de kosten zelf moet voorschieten. U kunt dan achteraf de nota’s bij ons declareren via Mijn Aevitae of de Aevitae App.  

De EHIC geldt niet voor zorg waarbij de reis naar het buitenland als doel had om daar deze zorg te verkrijgen.

De alarmcentrale: uw eerste aanspreekpunt

Heeft u medische hulp nodig in het buitenland? Bel dan altijd eerst met onze alarmcentrale op telefoonnummer 088 - 35 35 705. Onze medewerkers staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor u klaar. U vindt het telefoonnummer van de alarmcentrale ook op de EHIC.

 

Geldigheid EHIC

De EHIC is één jaar geldig en zolang u daadwerkelijk bij Aevitae verzekerd bent met een basisverzekering. De vervaldatum kunt u terugvinden op de pas zelf. Is de geldigheid van uw EHIC verstreken? Vraag dan een nieuwe aan in Mijn Aevitae. U krijgt dan de combipas (zorgpas en Europese gezondheidskaart (EHIC) ineen) binnen 10 werkdagen thuisgestuurd. De pas wordt kosteloos aan u verstrekt.

In welke landen kunt u de EHIC gebruiken?

De EHIC is geldig in de volgende landen: Australië, België, Bulgarije, Cyprus (het Griekse deel), Duitsland, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Letland, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

De EHIC kan ook gebruikt worden in de Azoren, Canarische Eilanden, Ceuta, Frans-Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Melilla, Réunion en St Martin.

Vanaf 2021: EHIC mogelijk niet meer geldig in het Verenigd Koninkrijk

Het is niet zeker of uw EHIC ook in 2021 nog geldig is in het Verenigd Koninkrijk (VK). Dit hangt af van de afspraken die het VK en de EU hierover maken. Maken het VK en de EU hier geen afspraken over? Dan kunt u vanaf 2021 uw EHIC niet meer gebruiken in het VK.

Tot en met 31 december 2020 is uw European Health Insurance Card (EHIC) geldig in het VK. Tot die datum heeft u met de EHIC toegang tot noodzakelijke medische zorg in het VK bij een kort verblijf. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie of familiebezoek. Of uw EHIC ook vanaf 2021 geldig is in het VK hangt af van wat het VK en de Europese Unie (EU) hierover afspreken. Bent u uiterlijk op 31 december 2020 voor een kort verblijf in het VK? Dan bent u tijdens uw hele verblijf nog verzekerd voor spoedeisende zorg op basis van uw EHIC. Dus ook als uw verblijf doorloopt in 2021. Deze uitzondering stopt als u naar een ander land reist na de overgangsperiode. 

Veelgestelde vragen

Welk bewijs van verzekering heeft u in het buitenland nodig?

Niet elk land herkent een digitale zorgpas als verzekeringsbewijs. Controleer daarom voor vertrek of u een European Health Insurance Card (EHIC) of een ander verzekeringsbewijs nodig heeft. De EHIC is persoonsgebonden en gratis. De geldigheidsduur staat rechtsonder op de EHIC. Gaat u naar het buitenland en heeft u geen EHIC of is de geldigheid van uw EHIC verstreken? Vraag dan een nieuwe aan in Mijn Aevitae. U krijgt dan de combipas (zorgpas en Europese gezondheidskaart (EHIC) ineen) binnen 10 werkdagen thuisgestuurd.

Wat krijgt u betaald met de EHIC?

Als u Europees burger bent en tijdens een kort verblijf (bijv. voor vakantie, zakenreis of studie) in een ander Europees land (in dit geval een van de 28 Europese-lidstaten, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland) ziek wordt, heeft u recht op alle medische zorg die niet kan wachten tot u weer thuis bent. U heeft recht op dezelfde gezondheidszorg als de inwoners van het land waar u verblijft.

 

Neem altijd uw Europese zorgpas (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land. Ook staat het telefoonnummer van de alarmcentrale op de EHIC.

 

Heeft u geen Europese zorgpas of kunt u de kaart niet gebruiken (bijvoorbeeld in een privékliniek), dan mag men u de behandeling niet weigeren, maar kan het zijn dat u de kosten zelf moet voorschieten en na thuiskomst bij uw eigen zorgverzekeraar vergoeding moet aanvragen.

 

EHIC app

Op de website van de Europese Commissie kunt u de EHIC app downloaden. Via deze app kunt u per land lezen wat in het wettelijke verstrekkingenpakket zit. En wat u moet doen om zorg te krijgen. Ook vindt u in de app informatie over alarmnummers.

Zorg in het buitenland
Bianca
Lisette
Patricia
Dennis

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.