Kunnen we helpen?

Zorg in het buitenland

Gaat u op vakantie naar het buitenland? In principe is uw zorgverzekering ook in het buitenland geldig, maar er gelden vaak wel andere voorwaarden en tarieven.

Uw Nederlandse zorgverzekering blijft alleen geldig als u tijdelijk (korter dan 1 jaar) voor vakantie in het buitenland verblijft. Gaat u in het buitenland wonen, werken of studeren? Dan gelden andere regels.

Spoedeisende hulp nodig? 

In geval van ziekenhuisopname dient u binnen 24 uur contact op te (laten) nemen met onze alarmcentrale. Het telefoonnummer van de alarmcentrale kunt u terugvinden op de achterkant van uw zorgpas.

 

Aantonen dat u verzekerd bent

Om te voorkomen dat u grote bedragen moet voorschieten, moet u in het buitenland kunnen aantonen dat u een Nederlandse zorgverzekering heeft. Dit is vooral van belang als u naar het ziekenhuis moet, aangezien die kosten snel oplopen. Hoe u aantoont dat u verzekerd bent, verschilt per land:

 • Neemt u altijd uw zorgpas mee op reis als verzekeringsbewijs. Op uw pas staan ook de juiste telefoonnummers om ons vanuit het buitenland te bereiken. Op de achterkant van uw zorgpas staat de Europese verzekeringskaart (EHIC). Deze is in de meeste Europese landen geldig. Bent u vlak voor u op reis gaat uw zorgpas kwijt? Neem dan een kopie mee van uw polis.
 • Gaat u naar Turkije, Tunesië, Marokko, Bosnië en Hercegovina, Montenegro, Macedonië, Servië of de Kaapverdische Eilanden? Dan moet u vóór uw reis het Verdragsformulier E111 aanvragen via onze Service Desk.
 • Gaat u naar Cuba, Rusland, Wit-Rusland of Zuid-Afrika? Dan heeft u een Engelstalige verzekeringsverklaring nodig. Neem hiervoor contact op  met onze Service Desk.

 

Veelgestelde vragen

Wat is spoedeisende hulp?

Dit betreft zorg die redelijkerwijs niet is uit te stellen tot terugkeer in Nederland of die bij vertrek naar het buitenland niet te voorzien was. Hierbij valt te denken aan acute opname bij een hartaanval.

In geval van spoedeisende zorg hebt u vanuit de basisverzekering recht op een vergoeding conform het gemiddeld in Nederland geldend tarief. Mocht deze vergoeding niet toereikend zijn, kan deze worden aangevuld vanuit een eventuele aanvullende verzekering.

 

Spoedeisende hulp nodig?
In geval van ziekenhuisopname dient u binnen 24 uur contact op te (laten) nemen met onze alarmcentrale. Het telefoonnummer van de alarmcentrale kunt u terugvinden op de Europese Gezondheidskaart (EHIC).

Wat betalen we bij spoedeisende zorg in het buitenland?

Er zijn 2 regelingen voor vergoeding:

 • volgens uw basisverzekering en aanvullende verzekering
 • volgens de vergoedingsregels van het land waar u de zorg krijgt, bijvoorbeeld met de Europese gezondheidskaart (EHIC)

 

Wat betalen we uit uw basisverzekering?

We betalen maximaal 100% van het tarief in Nederland voor zorg uit de basisverzekering. De vergoeding is voor mensen die:

 • met spoed behandeling nodig hebben in het buitenland
 • deze behandeling niet hadden verwacht voor de reis begon
 • maximaal 1 jaar in het buitenland zijn voor vakantie, studie of werk

U betaalt eigen risico.

 

Wat betalen we uit de aanvullende verzekering of reisverzekering?

Dit is afhankelijk van uw aanvullend pakket. Kijk in de polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering of u recht heeft op de vergoeding van spoedeisende zorg in het buitenland. De polisvoorwaarden vindt u terug in uw Mijn Aevitae. Kijk hiervoor in uw Documenten onder het kopje Mijn Polis. Indien deze niet dekkend tot kostprijs is, raden wij u aan om een reisverzekering met medische module af te sluiten.

Wat is niet- spoedeisende zorg?

Niet-spoedeisende zorg is zorg die u vooraf kunt plannen.

Op welke vergoeding heb ik recht bij niet-spoedeisende zorg in het buitenland?

Er zijn meerdere regelingen voor vergoeding:

 • zorg uit uw basisverzekering bij gecontracteerde zorgverleners in België en Duitsland
 • zorg uit uw basisverzekering en aanvullende verzekering bij niet- gecontracteerde zorgverleners
 • zorg bij expertisebehandelingen
 • zorg volgens de vergoedingsregels van het land waar u de zorg krijgt, met het S2 formulier

 

Wat betalen we uit uw basisverzekering bij gecontracteerde zorgverleners?

Wij hebben met een aantal zorgverleners in België en Duitsland contracten gesloten. Neem hiervoor contact met ons op. Wij betalen 100% voor zorg uit de basisverzekering. U betaalt eigen risico.

 

Wat betalen we uit uw basisverzekering bij niet- gecontracteerde zorgverleners?

Dit is afhankelijk van de basisverzekering van uw keuze. Kost de behandeling meer dan wij vergoeden? Dan betaalt u de rest van het bedrag zelf. Over deze zorg betaalt u eigen risico. 

 

Wat regelt u zelf?

U heeft vooraf een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Hiermee kunt u bij ons een machtiging aanvragen. Vul het aanvraagformulier in en stuur de verwijzing van uw specialist mee.

Wij vertellen u dan precies welk bedrag wij betalen. 

 

Wat betalen we uit uw basisverzekering bij expertisebehandelingen?

Expertisebehandelingen in het buitenland betalen we 100%. De vergoeding is voor behandelingen waarvoor in Nederland de medische kennis ontbreekt. U betaalt eigen risico.

 

U heeft vooraf toestemming van ons nodig

Vul het aanvraagformulier in en stuur de verwijzing van uw specialist mee.

 

Waar heeft u recht op met het S2 formulier?

Met het document S2 kunt u aantonen dat wij toestemming hebben gegeven voor uw geplande behandeling als u verblijft in:

 • De EU
 • IJsland
 • Liechtenstein
 • Noorwegen
 • Zwitserland

Dit recht heeft u op basis van de Europese Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement. Richtlijn 2011/24/EU. U krijgt het S2 van ons als wij u toestemming geven voor uw behandeling.

 

Wat krijgt u betaald met het S2?

U krijgt dezelfde vergoeding als inwoners van het land waar u verblijft. U betaalt ook dezelfde eigen bijdragen. Krijgt u een nota voor een eigen bijdrage? Stuur deze dan naar ons op. Wij kijken dan of wij de eigen bijdrage betalen.

 

Wat krijgt u niet betaald met het S2?

Zorg in particuliere klinieken zit meestal niet in het wettelijke verstrekkingenpakket van het land. Particuliere klinieken accepteren uw S2 daarom meestal niet.

Wat krijgt u betaald met de EHIC?

U krijgt dezelfde vergoeding als inwoners van het land waar u verblijft. U betaalt ook dezelfde eigen bijdragen. Krijgt u een nota voor een eigen bijdrage? Stuur deze dan naar ons op. Wij kijken dan of wij de eigen bijdrage betalen.

 

Wat krijgt u niet betaald met de EHIC?

Zorg in particuliere klinieken zit meestal niet in het wettelijke verstrekkingenpakket van het land. Particuliere klinieken accepteren uw EHIC daarom meestal niet. 

De kaart geldt niet voor zorg waarbij de reis naar het buitenland als doel had om daar zorg te verkrijgen. De kaart is niet geldig wanneer uw verzekeringsdekking is opgeschort of wanneer uw polis is beëindigd.

 

EHIC app

Op de website van de Europese Commissie kunt u de EHIC app downloaden. Via deze app kunt u per land lezen wat in het wettelijke verstrekkingenpakket zit. En wat u moet doen om zorg te krijgen. Ook vindt u in de aoo informatie over alarmnummers.

Welk bewijs van verzekering heeft u in het buitenland nodig?

Niet elk land herkent uw zorgpas als verzekeringsbewijs. Controleer daarom voor vertrek of u een European Health Insurance Card (EHIC) of een ander verzekeringsbewijs nodig heeft. De EHIC is persoonsgebonden en gratis. De geldigheidsduur staat rechtsonder op de EHIC. Gaat u naar het buitenland en heeft u geen EHIC of is de geldigheid van uw EJIC verstreken? Vraag dan een nieuwe aan in Mijn Aevitae. Tijdelijk sturen wij u nog een combipas (zorgpas en Europese gezondheidskaart (EHIC) ineen).

Veelgestelde vragen

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen? Veel antwoorden vindt u bij de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Contact
Marc
Simone
Pascal
Bianca

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.