Kunnen we helpen?

Eigen risico

Voor de basisverzekering geldt in 2021 een verplicht eigen risico van € 385,-. Dit heeft de overheid bepaald. Maakt u zorgkosten die onder de basisverzekering vallen? Dan moet u de eerste € 385,- zelf betalen. Daarboven vergoedt de basisverzekering de zorgkosten.

 

Bekijk uw eigen risico in Mijn Aevitae

Vrijwillig eigen risico

U kunt ervoor kiezen om uw eigen risico te verhogen, in ruil voor een lagere premie. Dit is het vrijwillig eigen risico. U kunt het eigen risico met € 500,- verhogen. Het totale eigen risico (verplicht + vrijwillig) is dus maximaal € 885,-.

Wanneer geldt het eigen risico?

Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg die onder de basisverzekering valt.  

Dit zijn onder andere:

 • Kosten van geneesmiddelen;
 • Medisch specialistische zorg;
 • Ziekenhuisopname;
 • Psychologische zorg (GGZ);
 • Logopedie;
 • Hoortoestellen. 

Maar er zijn uitzonderingen

 • Zorgkosten voor kinderen tot 18 jaar;
 • Een bezoek aan de huisarts, met uitzondering van bloed- en laboratoriumonderzoek uitgevoerd buiten de praktijk;
 • Zorgprogramma's en ketenzorg, met uitzondering van geneesmiddelen en laboratoriumonderzoek;
 • Verloskundige zorg en bevalling, met uitzondering van de NIPT-test, geneesmiddelen, laboratoriumonderzoek, ziekenvervoer en kraamzorg;
 • Kraamzorg, let op: u betaalt wel een eigen bijdrage
 • Hulpmiddelen die u in bruikleen heeft;
 • Verpleging en verzorging bij u thuis (wijkverpleging); 
 • Reiskosten en nacontroles van een nier- of leverdonor;
 • Alle zorg die vergoed wordt vanuit uw aanvullende of tandartsverzekering.

In deze gevallen worden de zorgkosten volledig vergoed. U hoeft dan geen eigen risico te betalen. 

Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Maakt u zorgkosten die door de aanvullende verzekering worden vergoed? Dan betaalt u geen eigen risico. In het vergoedingenoverzicht van uw basisverzekering vindt u voor elke vorm van zorg precies hoeveel u vergoed krijgt en of het eigen risico geldt of niet.

 

Gespreid betalen eigen risico aanvragen

U kunt deelnemen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • U bent bij ons verzekerd op 1 januari van het jaar waarin u uw eigen risico gespreid wilt betalen.
 • U bent 18 jaar of ouder.

Na ontvangst van een eigen risico factuur vanaf € 50,00 kunt u ervoor kiezen de factuur gespreid te betalen. Voor meer informatie zie ook de voorwaarden voor het gespreid betalen van het eigen risico.

 

Direct aanvragen

Veelgestelde vragen

Wat is het eigen risico en hoe werkt het?

Maakt u gebruik van een basisverzekering? Dan heeft u een verplicht eigen risico. De zorg die wij vergoeden vanuit de basisverzekering verrekenen wij met het eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar een deel van de zorg zelf moet betalen. Dit heeft de overheid bepaald. In 2021 is het verplicht eigen risico € 385,-. Boven dit bedrag vergoedt de basisverzekering de zorgkosten.

 

Voorbeeld: U heeft in 2021 in totaal voor € 1000,- aan zorg uit de basisverzekering verbruikt. Dan moet u de eerste € 385,- zelf betalen. De kosten daarboven (€ 615,-) worden vergoed vanuit de basisverzekering.

 

U kunt ervoor kiezen om uw eigen risico te verhogen, in ruil voor een lagere premie. Dit is het vrijwillig eigen risico. U kunt het eigen risico met € 500,- vrijwillig eigen risico verhogen. Het totale eigen risico (verplicht + vrijwillig) is dus maximaal € 885,-. Bij een vrijwillig eigen risico ontvangt u tot wel € 20,- korting per maand op uw zorgpremie.

 

Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Maakt u zorgkosten die wij vanuit de aanvullende verzekering vergoeden? Dan betaalt u geen eigen risico.

Hoe wordt het eigen risico verrekend met mijn zorgkosten?

Wij kunnen uw zorgkosten op twee manieren verrekenen met uw eigen risico. 

 1. Uw zorgverlener stuurt de nota rechtstreeks naar ons toe. Wij betalen het hele bedrag uit aan uw zorgverlener. Daarna krijgt u van ons een eigen risico factuur met een specificatie. Op de specificatie staat aangegeven wat wij aan declaraties hebben ontvangen vanuit uw zorgverlener en wat u aan eventuele eigen bijdrage en eigen risico moet betalen. Heeft u gekozen voor een automatische incasso? Dan incasseren wij dit bedrag een aantal dagen na het ontvangen van de factuur automatisch van uw rekening. Betaald u handmatig? Volg dan de instructies op de factuur.
 2. U krijgt zelf een nota van de zorgverlener. Deze betaalt u eerst zelf. Vervolgens stuurt u deze betaalde nota naar ons op. Bijvoorbeeld via Mijn Aevitae. Wij berekenen op basis van uw verzekering de vergoeding waar u recht op heeft. Van dit bedrag halen wij eerst de eventuele eigen bijdrage en daarna het eigen risico af. Het bedrag dat dan overblijft krijgt u van ons uitbetaald.
Hoe werkt het als mijn (ziekenhuis)behandeling over meerdere jaren loopt?
Als uw behandeling in 2020 start, dan verrekenen wij deze behandeling met uw eigen risico van 2020. Ook als de behandeling in 2021 stopt.

Ziekenhuizen declareren hun zorg met een DBC (Diagnose Behandeling Combinatie). De DBC staat voor het geheel aan zorg die u ontvangt. Van zorgvraag tot diagnose en behandeling. De startdatum van een behandeling bepaalt met welk jaar wij uw eigen risico verrekenen. Als u bijvoorbeeld in december 2020 geopereerd wordt en in januari 2021 het ziekenhuis verlaat, dan verrekenen wij de kosten met het eigen risico van het jaar 2020.

 

Een DBC-traject mag maximaal 120 dagen duren. In sommige gevallen wordt een DBC eerder afgesloten. Bijvoorbeeld 42 dagen nadat u geopereerd bent of 90 dagen na de opening van een DBC bij een poliklinische behandeling zonder operatie. Duurt uw behandeling langer? Dan wordt een vervolg-DBC gestart. Dit kan ook voorkomen als u bijvoorbeeld na 120 dagen nog een nacontrole heeft in het ziekenhuis.

 

Let op! Als die DBC's in verschillende jaren worden geopend, dan houden wij tweemaal eigen risico in en niet eenmaal. U moet dan zowel het eigen risico van 2020, als het eigen risico van 2021 betalen. U kunt altijd navragen of en wanneer er een vervolg-DBC wordt gestart bij uw behandelaar in het ziekenhuis.

Eigen risico

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.