Kunnen we helpen?

Eigen bijdrage

Sommige medische kosten worden niet volledig vergoed. In dat geval moet je een eigen bijdrage betalen.

De eigen bijdrage staat los van het eigen risico.

Wettelijke eigen bijdrage

Aan sommige zorg uit de basisverzekering betaal je zelf mee. Dit heeft de overheid bepaald. Deze wettelijke eigen bijdrage geldt onder meer voor:

  • Bepaalde geneesmiddelen;
  • kraamzorg;
  • Verloskamer;
  • Ziekenvervoer;
  • Hoortoestellen;
  • Orthopedisch schoeisel;
  • Kunstgebitten;
  • Pruiken.

De overheid bepaalt ook hoe hoog dit bedrag is. Een compleet overzicht met de bijbehorende bedragen vind je op de site van de Rijksoverheid.

Zorg die niet vergoed wordt
Sommige zorgkosten vallen niet onder de dekking van jouw basis- en/of aanvullende verzekering. Of er geldt een maximumbedrag dat de verzekering betaalt. In dat geval betaal je deze zorgkosten zelf. Die worden ook als ‘eigen bijdrage’ bij jou in rekening gebracht.

In de polisvoorwaarden van jouw verzekering vind je per soort zorg hoeveel je vergoed krijgt en of je een eigen bijdrage moet betalen.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico?

De eigen bijdrage staat volledig los van het eigen risico.


Eigen bijdrage
Aan sommige zorg moet je zelf meebetalen, iedere keer dat je gebruik maakt van deze zorg. Dit heeft de overheid bepaald. Deze wettelijke eigen bijdrage geldt onder meer voor kraamzorg, bepaalde geneesmiddelen, ziekenvervoer en sommige hulpmiddelen, zoals hoortoestellen, kunstgebitten en pruiken. Ook vallen sommige zorgkosten niet of niet volledig onder jouw verzekering. In dat geval moet je deze kosten ook zelf betalen.


Eigen risico
Als je gebruik maakt van een vergoeding vanuit de basisverzekering moet je deze kosten eerst zelf betalen. Dit is het eigen risico. Pas als jouw zorgkosten uitkomen boven het bedrag van het eigen risico, vergoedt de verzekering de kosten. In 2023 is het wettelijk verplicht eigen risico € 385,-. Het eigen risico geldt voor de basisverzekering in het algemeen. Dus niet alleen voor specifieke zorg, zoals de eigen bijdrage.

Hoe werkt een eigen bijdrage voor zorg?

De overheid bepaalt voor welke zorg een eigen bijdrage geldt. En hoe hoog dit bedrag is. Een compleet overzicht met bijbehorende bedragen vind je op de site van de Rijksoverheid.


Heb jij zorgkosten gemaakt waarvoor een eigen bijdrage geldt? En hebben wij die kosten direct aan de zorgverlener betaald? Dan sturen wij jou een rekening van de eigen bijdrage.

Heb jij de zorgkosten zelf aan de zorgverlener betaald en daarna een declaratie bij ons ingediend? Dan verrekenen wij de eigen bijdrage met de vergoeding die je van ons krijgt volgens jouw polisvoorwaarden.

Kan ik de eigen bijdrage vergoed krijgen door mijn zorgverzekering?

De eigen bijdrage wordt vastgesteld door de overheid. In sommige gevallen vergoeden wij deze vanuit een aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden in Mijn Aevitae.

Eigen bijdrage

Tips, inspiratie en exclusieve klantvoordelen

Wil jij niets missen? Laat dan je e-mailadres achter en ontvang maandelijks tips, inspiratie en exclusieve klantvoordelen in je mailbox.

Leuk dat je je inschrijft voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt binnenkort onze eerste nieuwsbrief en informatie over ons aanbod voor 2023. Dit aanbod kun je vanaf 15 november vinden op aanvragen.aevitae.com!