Kunnen we helpen?
01 juli 2021

Aandacht voor mindfulness

Bij Aevitae geloven we dat aandacht een wereld van verschil maakt! Mindfulness betekent letterlijk opmerkzaamheid of aandachtigheid. Heb jij je voorgenomen om meer aandacht te hebben voor 'leven in het nu'? Dan is mindfulness zeker iets voor jou. Wij hebben de belangrijkste informatie, tips en hulpmiddelen voor je gebundeld om aan de slag te gaan. Heb jij bijvoorbeeld recht op vergoeding vanuit de zorgverzekering?

Meer over mindfulness
De afgelopen vijftien jaar heeft onderzoek naar mindfulness een ware vlucht genomen. Het aantal mensen die een cursus volgen of zich verdiepen in mindfulness blijft toenemen. Niet zo gek in dit hectische en digitale tijdperk. We staan vaak op de automatische piloot en de hele dag door dwalen onze gedachten af. Tijdens het tandenpoetsen pieker je al over de vergadering later op de dag. Onder het eten kijk je nog even snel op Instagram. Hoe vaak komt het voor dat je écht leeft in het nu? Dat je met volle teugen van je kopje koffie of thee geniet of tijdens een telefoongesprek met vrienden of familie je volle aandacht erbij hebt?

Wat is mindfulness?
Mindfulness, ook wel aandachtigheid of opmerkzaamheid, is bedacht door de Amerikaan Jon Kabat-Zinn. Tijdens zijn werk in het academische ziekenhuis van Massachusetts, kwam hij erachter dat veel behandelde patiënten klachten bleven houden. Zo bedacht hij in 1979 de MBSR-methode (mindfulness-based stress reductio). Met deze methode volg je een cursus mindfulness van acht weken.

De kern van mindfulness is om bewust stil te staan bij het hier en nu, zonder te oordelen. Je probeert je aandacht bij het moment te houden en stapt af van de automatische piloot. Hierbij observeer je wat er lichamelijk en geestelijk gebeurt, zonder daar verder een mening over te hebben of er iets aan te willen veranderen. Je accepteert wat je op dat moment voelt. Door te oefenen met deze techniek, kunnen fysieke en psychische klachten afnemen. Maar ook mensen zonder klachten leren genieten van de kleine dingen. Je gaat bewuster leven en minder piekeren over het verleden en de toekomst.

De grootste voordelen die mensen ervaren met mindfulness zijn:

  • Je geniet bewuster en intenser
  • Je krijgt meer bewustwording in je gedachtenpatronen, je reacties, je handelen, je emoties en gemoedstoestanden
  • Je krijgt meer energie tot je beschikking
  • Je kunt meer afstand doen van zaken en je beter concentreren

Vergoeding zorgverzekering
Ben jij aanvullend verzekerd? En heb jij last van burn-out klachten? Veel aanvullende pakketten hebben een vergoeding voor mindfulness. Bekijk jouw polisvoorwaarden op Mijn Aevitae om na te gaan welke vergoeding er in jouw pakket zit.

Aan de slag
Heb jij geen recht op vergoeding maar wil je toch aan de slag met mindfulness? Wij zijn op onderzoek uit gegaan en hebben een aantal nuttige websites en apps voor je op een rij gezet:

Website van Tiny Tweaks: Gratis Mindfulness oefeningen (met handige video’s en geluidsopnames)

Gratis Applestore app (Nederlandstalig) : De mindfulness app Apple

Gratis Android app (Nederlandstalig): De mindfulness app Android

 

Wij wensen je veel succes en aandachtigheid!