Kunnen we helpen?

Vergoeding brillen en lenzen

Heb je een bril nodig? Een normale bril of contactlens vergoeden wij niet vanuit de basisverzekering, maar alleen vanuit een aanvullende verzekering. En als klant van Aevitae ontvang je 10% korting op jouw contactlenzen bij Sightful. Ook als er geen aanvullend pakket is met vergoeding voor brillen en lenzen. Klik hier voor de kortingscode.

Maar soms is een "normale" bril of contactlens niet voldoende. Bij mensen met een afwijking in gezichtsscherpte en/of gezichtsveld kan een speciale bril of contactlens de oplossing zijn. Op deze pagina lees je meer over de vergoeding van brillen en contactlenzen op medische indicatie en zonder medische indicatie.

Vergoeding basisverzekering

Heb je een medische indicatie? Dan komt deze vergoeding uit de basisverzekering. Een "normale" bril of contactlenzen vergoeden wij niet vanuit de basisverzekering. Hieronder lees je welke brillen en lenzen wij uit de basisverzekering vergoeden:

 • Ptosisbrillen
 • Kappenbrillen
 • Corneale lenzen
 • Occlusielenzen
 • Irisprintlenzen
 • Bandagelenzen

Wanneer heb ik recht op de vergoeding van brillen en contactlenzen uit de basisverzekering?

Je kunt in aanmerking komen voor vergoeding van lenzen als:

 • Je hiermee een betere gezichtsscherpte of kwaliteit van de visus (gezichtsscherpte) krijgt dan met brillenglazen.
 • De stoornis moet komen door een medische aandoening of een trauma.
 • Bandagelenzen zonder visuscorrigerende werking vergoeden wij als deze worden toegepast bij een ernstige aandoening waarbij een langdurige medische behandeling met deze middelen medisch noodzakelijk is.

Een verzekerde tot 18 jaar kan ook brillenglazen vergoed krijgen. Er moet dan sprake zijn van pathologische myopie (bijziendheid), waarbij sprake is van een afwijking van tenminste min 6 dioptrieën.

Toestemming

Brillen op medische indicatie

 • Ga je naar een gecontracteerde leverancier? Dan heb je alleen vooraf goedkeuring van ons nodig bij vervanging binnen de gebruikstermijn. De leverancier verzorgt voor jou de aanvraag.
 • Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan vraag je zelf toestemming bij ons aan voor aanschaf en vervanging.

Contactlenzen op medische indicatie

 • Ga je naar een gecontracteerde leverancier? Dan hoef je niet om toestemming te vragen.
 • Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan vraag je zelf toestemming bij ons aan voor aanschaf.

Brillen en contactlenzen uit de aanvullende verzekering
Heb je een aanvullende verzekering met een budget voor brillen en contactlenzen? Je hoeft meestal niet vooraf om toestemming te vragen. Controleer jouw polisvoorwaarden in Mijn Aevitae om niet voor verrassingen te komen staan. En als klant van Aevitae ontvangt je 10% korting op jouw contactlenzen bij Sightful. Ook als er geen aanvullend pakket is met vergoeding voor brillen en lenzen. Klik hier voor de kortingscode.

Eigen risico

Een bril die wij uit de basisverzekering vergoeden is in bruikleen. Hiervoor geldt geen eigen risico. Voor contactlenzen die wij uit de basisverzekering vergoeden brengen wij wel eigen risico in rekening als je 18 jaar of ouder bent. Je kunt in Mijn Aevitae nakijken wat jouw resterend eigen risico is.

Eigen bijdrage

Voor brillen en contactlenzen die wij uit de basisverzekering vergoeden geldt de volgende eigen bijdrage:

 • € 59,- per lens als je de lenzen langer dan één jaar gebruikt;
 • € 118,- per kalenderjaar als je de lenzen korter dan één jaar gebruikt, als er één lens wordt aangepast is de eigen bijdrage € 59 per kalenderjaar;
 • € 59,- per brillenglas met een maximum van € 118,- per kalenderjaar.

Aanvullende verzekering

Heb je geen recht op vergoeding vanuit de basisverzekering en heb je een aanvullende verzekering? Mogelijk krijg je deze kosten dan (gedeeltelijk) vergoed. Controleer hiervoor jouw polisvoorwaarden in Mijn Aevitae.

Wie mag de zorg verlenen?

Je kunt terecht bij een door ons gecontracteerde leverancier. Via onze Zorgzoeker kun je controleren welke zorgaanbieder er bij jou in de buurt gevestigd is. Ga je naar een zorgaanbieder met wie wij geen contract hebben voor deze zorg? Dan worden de kosten mogelijk gedeeltelijk vergoed.

Kwaliteitseisen zorgaanbieder
De leverancier dient werkzaam te zijn als optometrist.

Verwijzing
Je hebt een doorverwijzing nodig van jouw behandelend oogarts.

Navigatie

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.