Kunnen we helpen?

Vergoeding hoortoestellen

Is uw gehoor verminderd of u heeft last van ruis? Dan heeft u mogelijk recht op de vergoeding van een hoortoestel.

Vergoeding basisverzekering

Wij vergoeden hoortoestellen uit de basisverzekering.

Wanneer heb ik recht op vergoeding?

U heeft recht op deze vergoeding als uw gehoorverlies minimaal 35 dB is. Op basis van het Hoorprotocol 2.0 wordt bepaald op welk type/categorie hoortoestel u recht hebt. Wij vergoeden alleen de categorie die bij u wordt aangemeten.

Uitzondering
Deels implanteerbare hoortoestellen worden alleen vergoed als onderdeel van medisch specialistische zorg.

Gebruikstermijn en garantie

De gebruikstermijn van een hoortoestel en (bi)cros zender is minimaal vijf jaar. Wilt u deze binnen de gebruikstermijn vervangen? Dan heeft u vooraf onze toestemming nodig. Het audiologisch centrum dient te onderbouwen waarom er binnen de gebruikstermijn vervanging nodig is.

Toestemming

Gaat u naar een gecontracteerde leverancier? Dan heeft u alleen vooraf goedkeuring van ons nodig bij vervanging binnen de gebruikstermijn. De leverancier verzorgt voor u de aanvraag. Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet u zelf toestemming bij ons vragen voor aanschaf, vervanging en reparatie.

Wilt u een duurder hoortoestel?

Als u recht heeft op vergoeding en u gaat naar een gecontracteerde audicien mag u kiezen voor een duurder toestel. U krijgt dan de vergoeding voor de categorie waarvoor u bent ingedeeld minus de wettelijke eigen bijdrage van 25%. De resterende kosten betaalt u zelf.

Heeft u recht op vergoeding maar gaat u naar een niet-gecontracteerde audicien?
Dan krijgt u alleen een vergoeding als u een restitutiepolis heeft. U krijgt dan de vergoeding voor de categorie waarvoor u bent ingedeeld minus de wettelijke eigen bijdrage van 25%. De resterende kosten betaalt u zelf. Heeft u een naturapolis? Dan krijgt u helaas niks vergoed.

Eigen risico

Ja, deze zorg valt onder het eigen risico als u 18 jaar of ouder bent. U kunt in Mijn Aevitae nakijken wat uw resterend eigen risico is.

Eigen bijdrage

Bent u 18 jaar of ouder? Dan bent u een wettelijke eigen bijdrage verschuldigd van 25% van de aanschafkosten. Heeft u een aanvullende verzekering? Mogelijk krijgt u deze eigen bijdrage dan (gedeeltelijk) vergoed. Controleer in Mijn Aevitae uw polisvoorwaarden.

Aanvullende verzekering

Heeft u een aanvullende verzekering? Mogelijk krijgt u de eigen bijdrage en/of batterijen voor een hoortoestel (gedeeltelijk) vergoed. Controleer in Mijn Aevitae uw polisvoorwaarden.

Wie mag de zorg verlenen?

U kunt terecht bij een door ons gecontracteerde hulpmiddelen leverancier. Via onze Zorgzoeker kunt u controleren welke zorgaanbieder erbij u in de buurt gevestigd is. Gaat u naar een zorgaanbieder met wie wij geen contract hebben voor deze zorg? Dan worden de kosten mogelijk gedeeltelijk vergoed.

Kwaliteitseisen zorgaanbieder
De audicien dient StAr geregistreerd te zijn en werkt in een winkel met het keurmerk 'De Audicien' of de audicien is een S.E.M.H. erkend audicien. Onze gecontracteerde audiciens voldoen aan deze kwaliteitseisen. Dit hoeft u dus niet meer te controleren.

Verwijzing
Als er een doorverwijzing nodig is van een audiologisch centrum of KNO-arts dan laat de audicien dit aan u weten. Om te weten of u een doorverwijzing nodig heeft gebruikt de audicien de meest recente versie van het Hoorprotocol.

Jongeren onder de achttien jaar
Heeft u een (bi)cros zender en/of hoortoestel nodig die niet in de database is opgenomen? Dan heeft u een doorverwijzing nodig van het audiologisch centrum.

Bekijk ook

Navigatie

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.