Kunnen we helpen?

Vergoeding geneesmiddelen

Gebruikt u medicijnen? Bijna alle medicijnen vergoeden wij vanuit de basisverzekering. Op deze pagina leest u o.a. meer over de vergoeding van geneesmiddelen, uitleg over medische noodzaak en het verschil qua vergoeding bij een basisverzekering natura of restitutie.

Vergoeding basisverzekering

Heeft u een recept van uw huisarts? Vanuit de basisverzekering heeft u recht op vergoeding van geneesmiddelen die zijn opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). U betaalt hiervoor een eigen risico en soms een eigen bijdrage. Uw apotheek kijkt aan de hand van het recept welk medicijn het beste bij u past. Dit geeft u de laagste prijsgarantie en voorkomt extra kosten.

Wat vergoeden wij nog meer vanuit het budget geneesmiddelen?

Onder de vergoeding van geneesmiddelen verstaan wij onder anderen ook:

  • Terhandstellingskosten van een geneesmiddel
  • Terhandstellingskosten en begeleidingsgesprek van een nieuw geneesmiddel
  • Instructiekosten van een hulpmiddel dat wordt gebruikt in combinatie met een geneesmiddel
  • Medicatiebeoordeling bij chronisch geneesmiddelengebruik

Heeft EUCARE een preferentiebeleid?

Nee, EUCARE hanteert geen preferentiebeleid. De apotheker kijkt aan de hand van het recept welk medicijn het beste bij u past. Dit geeft u de laagste prijsgarantie.

Medische noodzaak

Als u door medische noodzaak een bepaald merk medicijn nodig heeft, kan de arts dit aangeven op het recept. De apotheek beoordeelt of er inderdaad een medische noodzaak is. Als dat het geval is vergoeden wij het medicijn vanuit uw basisverzekering en geldt voor deze kosten het eigen risico.

Wat als ik meer baat heb bij een duurder middel?

Heeft u een restitutiepolis en wilt u kiezen voor een duurder middel zonder dat er een medische noodzaak is? Wij betalen dan maximaal de prijs van het goedkoopste geneesmiddel met dezelfde werkzame stof. Hiervoor geldt het eigen risico. Het verschil van prijs tussen deze twee middelen komen voor uw eigen rekening. Deze kosten vergoeden wij niet vanuit een aanvullende verzekering. De nota betaalt u rechtstreeks aan de apotheek. Deze kunt u later bij ons declareren.

Eigen risico

Ja, voor alle medicijnen die wij vergoeden vanuit de basisverzekering geldt het eigen risico als u 18 jaar of ouder bent. U kunt in Mijn Aevitae nakijken wat uw resterend eigen risico is.

Eigen bijdrage

Voor sommige geneesmiddelen geldt een eigen bijdrage. U ziet op www.medicijnkosten.nl of u een eigen bijdrage betaalt en hoe hoog deze is. 

Aanvullende verzekering

Niet alle medicijnen vergoeden wij vanuit de basisverzekering. Denk hierbij aan antroposofische/homeopathische geneesmiddelen of anticonceptie als u ouder dan 21 jaar bent. Heeft u een aanvullende verzekering? Mogelijk vergoeden wij deze kosten vanuit de aanvullende verzekering. Controleer via Mijn Aevitae uw polisvoorwaarden.

Moet u een eigen bijdrage betalen voor een geneesmiddel en heeft u een aanvullende verzekering? Mogelijk vergoeden wij deze kosten vanuit de aanvullende verzekering. Controleer via Mijn Aevitae uw polisvoorwaarden.

Wie mag de zorg verlenen?

U kunt uw medicijnen ophalen bij de apotheek of een apotheekhoudend huisarts. Gaat u naar een zorgaanbieder met wie wij geen contract hebben? Dan krijgt u mogelijk een gedeeltelijke vergoeding. Controleer via onze Zorgzoeker of uw zorgverlener een contract heeft.

Recept of voorschrift
Sommige medicijnen vergoeden wij alleen op voorschrift of recept van een arts. U kunt een recept krijgen bij de volgende specialisten:

  • Huisarts
  • Verloskundige
  • Tandarts
  • Orthodontist
  • Medisch specialist
  • Kaakchirurg specialistisch verpleegkundige

Bekijk ook

Navigatie

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.