Kunnen we helpen?

Vergoeding brillen en lenzen

Heeft u een bril nodig? Een normale bril of contactlens vergoeden wij niet vanuit de basisverzekering, maar alleen vanuit een aanvullende verzekering. Maar soms is een "normale" bril of contactlens niet voldoende. Bij mensen met een afwijking in gezichtsscherpte en/of gezichtsveld kan een speciale bril of contactlens de oplossing zijn. Op deze pagina leest u meer over de vergoeding van brillen en contactlenzen op medische indicatie en zonder medische indicatie.

Vergoeding basisverzekering

Heeft u een medische indicatie? Dan komt deze vergoeding uit de basisverzekering. Een "normale" bril of contactlenzen vergoeden wij niet vanuit de basisverzekering. Hieronder leest u welke brillen en lenzen wij uit de basisverzekering vergoeden:

 • Ptosisbrillen
 • Kappenbrillen
 • Corneale lenzen
 • Occlusielenzen
 • Irisprintlenzen
 • Bandagelenzen

Wanneer heb ik recht op de vergoeding van brillen en contactlenzen uit de basisverzekering?

U kunt in aanmerking komen voor vergoeding van lenzen als:

 • U hiermee een betere gezichtsscherpte of kwaliteit van de visus (gezichtsscherpte) krijgt dan met brillenglazen.
 • De stoornis moet komen door een medische aandoening of een trauma.
 • Bandagelenzen zonder visuscorrigerende werking vergoeden wij als deze worden toegepast bij een ernstige aandoening waarbij een langdurige medische behandeling met deze middelen medisch noodzakelijk is.

Een verzekerde tot 18 jaar kan ook brillenglazen vergoed krijgen. Er moet dan sprake zijn van pathologische myopie (bijziendheid), waarbij sprake is van een afwijking van tenminste min 6 dioptrieën.

Toestemming

Brillen op medische indicatie

 • Gaat u naar een gecontracteerde leverancier? Dan heeft u alleen vooraf goedkeuring van ons nodig bij vervanging binnen de gebruikstermijn. De leverancier verzorgt voor u de aanvraag.
 • Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet u zelf toestemming bij ons vragen voor aanschaf en vervanging.

Contactlenzen op medische indicatie

 • Gaat u naar een gecontracteerde leverancier? Dan hoeft u niet om toestemming te vragen.
 • Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet u zelf toestemming bij ons vragen voor aanschaf.

Brillen en contactlenzen uit de aanvullende verzekering
Heeft u een aanvullende verzekering met een budget voor brillen en contactlenzen? U hoeft meestal niet vooraf om toestemming te vragen. Controleer uw polisvoorwaarden in Mijn Aevitae om niet voor verrassingen te komen staan.

Eigen risico

Een bril die wij uit de basisverzekering vergoeden is in bruikleen. Hiervoor geldt geen eigen risico. Voor contactlenzen die wij uit de basisverzekering vergoeden brengen wij wel eigen risico in rekening als u 18 jaar of ouder bent. U kunt in Mijn Aevitae nakijken wat uw resterend eigen risico is.

Eigen bijdrage

Voor brillen en contactlenzen die wij uit de basisverzekering vergoeden geldt de volgende eigen bijdrage:

 • € 59,- per lens als u de lenzen langer dan één jaar gebruikt;
 • € 118,- per kalenderjaar als u de lenzen korter dan één jaar gebruikt, als er één lens wordt aangepast is de eigen bijdrage € 59 per kalenderjaar;
 • € 59,- per brillenglas met een maximum van € 118,- per kalenderjaar.

Aanvullende verzekering

Heeft u geen recht op vergoeding vanuit de basisverzekering en heeft u een aanvullende verzekering? Mogelijk krijgt u deze kosten dan (gedeeltelijk) vergoed. Controleer hiervoor uw polisvoorwaarden in Mijn Aevitae.

Wie mag de zorg verlenen?

U kunt terecht bij een door ons gecontracteerde leverancier. Via onze Zorgzoeker kunt u controleren welke zorgaanbieder erbij u in de buurt gevestigd is. Gaat u naar een zorgaanbieder met wie wij geen contract hebben voor deze zorg? Dan worden de kosten mogelijk gedeeltelijk vergoed.

Kwaliteitseisen zorgaanbieder
De leverancier dient werkzaam te zijn als optometrist.

Verwijzing
U heeft een doorverwijzing nodig van uw behandelend oogarts.

Navigatie

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.