Kunnen we helpen?
11 maart 2021

Herstelzorg na corona

Het nieuwe coronavirus veroorzaakt de ziekte COVID-19. Sommige mensen hebben tijdens hun herstel ernstige klachten of beperkingen. Deze kunnen soms wel maanden aanhouden. Heb jij hier ook last van? Je huisarts of medisch specialist kan in dat geval beoordelen of je in aanmerking komt voor eerstelijns paramedische herstelzorg. 

Tijdelijke vergoeding

Tot 1 augustus 2021 wordt paramedische herstelzorg na COVID-19 vergoed. Deze tijdelijke vergoeding is momenteel opgenomen in de basisverzekering en bedoeld voor mensen die ernstige COVID-19 hebben gehad en tijdens het herstel nog last hebben van ernstige klachten en beperkingen. Let op, het eigen risico is ook hier van toepassing.

Er wordt onderzocht of herstelzorg effectief is voor mensen die ernstig COVID-19 hadden. Mocht dit zo zijn dan wordt deze zorg mogelijk langer vergoed vanuit de basisverzekering.

Wat wordt er vergoed vanuit de basisverzekering?

Maximaal 50 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie 
Maximaal 10 uur ergotherapie
Maximaal 7 uur begeleiding door een diëtist 
Behandelingen door een logopedist zo vaak als nodig blijkt

Hoe kom ik in aanmerking voor deze zorg?

De huisarts of medisch specialist verwijst je naar een of meer paramedische zorgverleners. In uitzonderingssituaties kan een medisch specialist de vergoeding 1 keer verlengen met 6 maanden als dit nodig is. Voor een verlenging na 6 maanden heb je een verwijzing nodig van een medisch specialist. Wil je gebruik maken van een gecontracteerde zorgverlener? Deze vind je in onze zorgzoeker.

Wat zijn de voorwaarden voor deze tijdelijke vergoeding?

Deelnemen aan het onderzoek naar de effectiviteit van Paramedische herstelzorg voor COVID-19 is een van de voorwaarden voor vergoeding. Dit onderzoek is heel belangrijk. Op basis van de resultaten van het onderzoek besluit de minister of deze zorg een vast onderdeel van de zorg uit de basisverzekering kan worden. Wil je niet deelnemen aan het onderzoek? Dan bestaat er geen recht op deze zorg vanuit de basisverzekering. Je hebt dan alleen recht op fysiotherapie uit je aanvullende verzekering. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan betaal je de zorg zelf.

Benieuwd naar nog meer informatie over corona en vergoedingen? Bijvoorbeeld over de corona toeslag bij de tandarts of over de vergoeding van het vaccin? Bekijk hier de veelgestelde vragen over corona!

Jonge vrouw met mondkapje wegens corona

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.