Kunnen we helpen?
04 maart 2019

Gehoorschade

Gehoorschade kan op jonge leeftijd al ontstaan. Eén op de zeven kinderen in de leeftijd van 9-11 jaar heeft gehoorschade die mogelijk veroorzaakt is door het luisteren naar te harde muziek. Tegelijkertijd heeft een kwart van de ouders geen idee hoe hoog het volume op de koptelefoon of oortjes van hun kinderen staat bij het luisteren naar muziek, gamen of kijken van YouTube filmpjes. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.

Hoe gehoorschade voorkomen?
Het is als ouder belangrijk om erop toe te zien dat je kinderen veilig muziek of filmpjes luisteren. Dit kan door bijvoorbeeld een volumebegrenzer in te stellen op het apparaat of oordopjes te kopen met begrenzer. Ook helpt het een goede koptelefoon of oortjes te gebruiken met noise-cancelling of een koptelefoon over de oren.
Ga tevens het gesprek aan met je kind over geluid en gehoorschade zodat ze bewust worden van de gevolgen.

Campagne: Knoop dit goed in je oren
Om te helpen bij deze bewustwording start VeiligheidNL met de campagne: 'Knoop dit goed in je oren'. Samen met rapper Idaly hebben ze een videoclip ontwikkeld waarmee ze laten horen wat er gebeurt als je geen goede koptelefoon of oortjes gebruikt. Bekijk de video hier.

Last van oorsuizen (tinnitus)? 
Tinnitus wordt niet enkel veroorzaakt door harde geluiden, maar vaak is dit wel onderdeel van het probleem. Mensen met oorsuizen horen vaak een ruisend, piepend of fluitend geluid. De medische wereld is al jaren op zoek naar een effectieve behandeling van oorsuizen.

De Universiteit Maastricht (UM) heeft een nieuwe therapie voor oorsuizen ontwikkeld die wordt aangemerkt als standaardbehandeling. Mensen met ernstige tinnitusklachten kunnen cognitieve therapie volgen om beter om te kunnen gaan met hun klachten. De therapie is gericht op het verminderen van angst als reactie op de tinnitusklachten.

De behandeling wordt op dit moment alleen uitgevoerd in zorgcentra in Hoensbroek en Eindhoven. In januari 2019 is de therapie opgenomen in het basispakket van zorgverzekeringen. Daarnaast is de behandeling door Zorginstituut Nederland bekroond tot ‘expliciete zorg’ voor verzekeraars en binnen Europa wordt de behandeling beschouwd als een ‘sterk aan te raden behandeling.’ Lees hier meer over deze therapie.

 

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.