Kunnen we helpen?
15 november 2018

Weg met werkstress

Stress, één van de grootste risicofactoren voor de gezondheid. Met name op het werk ervaren veel mensen stress. Wij hebben de 10 beste tips op een rij gezet om ervoor te zorgen dat jij met een leeg hoofd weer de deur achter je dicht trekt aan het einde van de werkdag.

1 Start je dag met je eigen plan
Duik niet direct in je e-mail maar begin met je agenda (en een kop koffie). Wat staat er op je to do list? Zijn er zaken die zijn blijven liggen in de voorgaande dagen of erbij zijn gekomen? Als je al je taken probeert te onthouden, word je er regelmatig aan herinnerd. Schrijf je hoofd leeg met alle zaken die belangrijk of onbelangrijk zijn. Maak je geen plan voor jezelf? Dan kom je in het plan van iemand anders terecht!

2 Stel je prioriteiten vooraf
Niet alle berichten hebben direct aandacht nodig. Ben jij die persoon die overal vrijwel direct op reageert? Laat e-mails die later beantwoord kunnen worden op ongelezen staan en plan hiervoor een half uurtje in gedurende de dag, bijvoorbeeld aan het einde. Zo word je niet telkens tussendoor afgeleid.

3 Plan één taak tegelijkertijd
Wissel je vaak van taak omdat je bang bent het laatste verzoek te vergeten of omdat je dit even snel tussendoor kan afhandelen? Multitasking kost onnodig veel tijd en mentale energie. Aan het einde van de dag heb je hard gewerkt maar het onrustige gevoel in je hoofd dat je iets vergeet of half hebt afgemaakt blijft. Plan daarom blokken in met één taak in een tijdsbestek.

4 Begin met de minst leuke taak
Stel jij ook die vervelende klus steeds maar uit? Als je de dag begint met de klus waar je het meeste tegen opziet, kan de dag alleen maar leuker worden. Doe je dit niet, dan zit je de hele dag te denken aan die bepaalde vervelende klus.

5 Zeg vaker “Nee”
Ben jij die behulpzame collega of die specialist die alles weet? Je vindt het prettig om anderen te helpen. Maar tegen welke prijs? Als je aan het einde van de dag pas toekomt aan je eigen werk geeft dat weer extra werkstress. Er zijn genoeg manieren om subtiel nee te zeggen tegen je collega.

6 Respecteer je pauzes
Ook al heb je het druk, neem even een pauze om te lunchen. Doe dat niet op je werkplek maar ga naar de kantine of naar buiten. Ook tussendoor verdien je nu en dan een rustmoment. Zelfs vijf minuten afleiding kunnen je een boost geven om erna weer met nieuwe energie te beginnen.

7 Zoek de buitenlucht op
Frisse buitenlucht na een inspannende taak helpt je om weer fris te starten met de volgende taak. Loop eens een kort ommetje of gebruik je lunchpauze om even naar buiten te gaan.

8 Bespreek werkdruk en verwachtingen met je leidinggevende
Waarschijnlijk heb je een hoge mate van zelfstandigheid binnen jouw organisatie. Fijn voor je leidinggevende. Jij vraagt je echter misschien af of deze enig idee heeft wat jij allemaal doet op een dag. Als je regelmatig met je leidinggevende overlegt wat jij allemaal op je bordje hebt, wordt hier beter rekening meegehouden. Spreek ook verwachtingen uit en vraag andersom ook naar verwachtingen richting jou, zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

9 Houd de humor vast
Humor is een methode om even stress te ontladen. Lachen is gezond en zo blijft de sfeer goed. Deze sfeer is bepalend hoe je met de hoge werkdruk om gaat.

10 Werk en privé gescheiden houden
Zet het geluid van je werktelefoon thuis uit en laat je niet verleiden om in de avond nog even je e-mail te checken. Plan ook vooraf je verlof en niet pas op het moment dat al je taken af zijn, want dan komt het er meestal niet van.

 

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.