Kunnen we helpen?
14 januari 2019

Tekort geneesmiddelen

Wat is een geneesmiddelentekort?

We horen steeds vaker nieuwsberichten over tekorten van medicijnen. Zo is in 2018 vaak het thema anticonceptiepil aan bod geweest, hier was regelmatig een tekort aan. Via Twitter werd er zelfs de hashtag #piltekort gestart zodat vrouwen elkaar onderling kunnen helpen met strips uitwisselen.

Bij een geneesmiddeltekort is een bepaald geregistreerd geneesmiddel (tijdelijk) niet of onvoldoende beschikbaar. In 2018 zagen we een toename in de aantallen, duur en ernst van geneesmiddelentekorten. Bij kortdurende (minder dan 14 dagen) of regionale tekorten gaat het vaak om preferente middelen voor grote groepen patiënten. Geneesmiddelen kunnen om verschillende redenen niet beschikbaar zijn.

Tijdelijke geneesmiddelentekorten

Tijdelijke tekorten ontstaan vaak door productieproblemen of door een toegenomen vraag. Fabrikanten leveren steeds vaker net op tijd. De fabrikant heeft geen ruime voorraad meer van geneesmiddelen, omdat dit geld kost. Ook de groothandel beperkt de voorraden om geld te besparen. Wanneer een fabrikant gewend is op het laatste moment te leveren en zowel de fabrikant zelf als de groothandel geen voorraden meer heeft, zorgt een vertraging in de productie of het transport direct voor beschikbaarheidsproblemen.

Definitieve geneesmiddelentekorten

Als geneesmiddelen definitief van de markt worden gehaald, is dit in 70% van de gevallen vanwege economische redenen. Simpele, relatief goedkope geneesmiddelen verdwijnen geregeld van de Nederlandse markt omdat de geneesmiddelprijzen hier zo laag zijn. Gecombineerd met het lage inwonertal en de beperkte geneesmiddelenconsumptie maken de lage prijzen Nederland tot een relatief oninteressant afzetgebied. Medicatie wordt dan ook eerder aan omliggende landen geleverd zoals Duitsland of België.

Wat kun je zelf doen?

Gebruik je zelf medicatie waar (regelmatig) een tekort van is? KNMP heeft een handige website gemaakt waar je de actuele status van de voorraad kan controleren, dit doe je hier. Op deze pagina zie je ook of er een alternatief of substituut beschikbaar is, of import mogelijk is en wanneer de medicatie verwacht wordt. Indien er een dreigend tekort is of alternatief mogelijk is, overleg dan met je arts wat de beste optie is in jouw situatie.

Het advies is om tijdig de voorraad van je medicijnen aan te vullen, meestal is een week van tevoren een goed moment. Eerder is normaal gesproken niet nodig, want te veel voorraad in huis kan namelijk weer leiden tot medicijnverspilling.

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.