Kunnen we helpen?
25 oktober 2018

Stapeling zorgkosten

Veel mensen die een eigen bijdrage betalen voor maatschappelijke ondersteuning of langdurige zorg maken ook het eigen risico geheel of gedeeltelijk op of moeten bijbetalen voor onder andere geneesmiddelen. Deze stapeling van zorgkosten kan soms oplopen tot honderden euro’s per maand. Het kabinet heeft daarom een reeks van gerichte maatregelen om voor iedereen de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben beschikbaar te houden en betaalbaar te maken. Zo is er besloten om het eigen risico voor de zorgverzekering te bevriezen op € 385,- tot en met 2021 en is het kabinet voornemens om de bijbetalingen voor bepaalde geneesmiddelen te maximeren op € 250,- per jaar.

Eigen bijdrage en eigen risico
Voor groepen geneesmiddelen met dezelfde werking zijn vergoedingslimieten vastgesteld. Als een middel duurder is dan de vergoedingslimiet, dan betaalt u het verschil tussen de limiet en de prijs zelf in de vorm van een wettelijke eigen bijdrage (bovenlimietprijs). Net als in 2018 en voorgaande jaren. Vanaf 2019 betaalt u nooit meer dan € 250,- wettelijke eigen bijdrage per persoon per kalenderjaar voor deze medicijnen totaal. Het betalen van deze wettelijke eigen bijdrage staat altijd los van het eigen risico. Meestal rekent u dit bedrag zelf af bij de apotheek, u krijgt dan een factuur waar de Eigen bijdrage GVS op wordt vermeld.

Aanvullende verzekering
Heeft u een aanvullend pakket bij ons afgesloten? Dan zit hier vaak een vergoeding in voor de eigen bijdrage van medicatie. Voorwaarde hiervan is dat het geneesmiddel opgenomen dient te zijn in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). U kunt de factuur waar 'Eigen bijdrage GVS' op staat dan zelf declareren. Indien een geneesmiddel niet bekend of akkoord is volgens het GVS is er geen vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk. In dit geval kan er ook geen aanvullende vergoeding plaatsvinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zelfzorgmiddelen welke, ook zonder recept, bij de drogist te verkrijgen zijn.

Dit is slechts één voorbeeld van de maatregelen die het kabinet heeft getroffen. Benieuwd naar overige wijzigingen in 2019? Houd onze pagina in de gaten, wij lichten deze wijzigingen uitgebreid toe in de komende weken.

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.