Kunnen we helpen?
26 september 2018

Krijgt u voldoende vitamine D binnen?

Vette vis en zonlicht alleen leveren niet genoeg vitamine D. De Gezondheidsraad adviseert 50-plussers daarom om extra vitamine D te slikken. Elke dag, het hele jaar door. Dat scheelt 10.000 botbreuken per jaar.

Uit onderzoek blijkt dat 50% van de 50-plussers ongemerkt een tekort aan vitamine D heeft. Onder bewoners van verpleeghuizen kan dit zelfs oplopen tot 85 procent. Daarom adviseert de Gezondheidsraad alle vrouwen ouder dan 50 jaar en alle mannen boven de 70 om extra vitamine D te slikken.

Welke klachten voorkomt u door vitamine D te slikken?

Bij een tekort aan vitamine D kunt u last hebben spierzwakte, pijn in de botten, moeilijk op kunnen staan en gemakkelijk brekende botten. Maar ook vage klachten, zoals moeheid en lusteloosheid kunnen duiden op een vitamine D tekort. Door de spierzwakte en last van uw botten valt u makkelijker.

Verder kan een tekort aan vitamine D en calcium botontkalking (osteoporose) veroorzaken. Dit speelt vooral bij vrouwen na de overgang. Ook bij osteoporose hebt u een grotere kans om een bot te breken.

Een vitamine D-tekort is overigens eenvoudig aan te tonen door middel van een bloedonderzoek.

Hoe krijgt u vitamine D normaal gesproken binnen?

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Bij ouderen is de huid steeds minder goed in staat vitamine D aan te maken. Vooral 50-plussers met een donkere huid lopen een risico.

Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees, zuivel en eieren. Omdat vitamine D zo weinig in onze voeding zit, wordt het toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Zet daarom minimaal één keer per week vette vis zoals haring, sprot, forel of zalm op het menu, besmeer de boterhammen en gebruik bij de warme maaltijd bij voorkeur vloeibare margarine of een bak- en braadproduct (olie bevat geen vitamine D en roomboter zo’n tien keer minder).

Ga verder volop naar buiten. Elke dag minimaal een kwartier met uw handen en gezicht onbedekt, om uw huid de broodnodige zonnestralen te laten opdoen. Ga wandelen of fietsen, want uw botten en spieren blijven ook beter in conditie door veel beweging.

Bron: Voedingscentrum

 

 

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.