Kunnen we helpen?
03 september 2018

Help, hoofdluizen!

Help, hoofdluizen! Lichtelijke paniek maar vooral jeuk, héél véél jeuk. Na de zomer- en herfstvakantie zijn scholen in de ban van de luis en controleren hier extra op. Luizen zijn lastig te bestrijden, omdat ze erg besmettelijk zijn en steeds vaker resistent blijken tegen hoofdluismiddelen. Een luizenleven duurt een maand, waarin ze gemiddeld 250 eitjes kunnen leggen. Zaak dus om zo snel mogelijk actie te ondernemen en andere gezinsleden te controleren op dit hardnekkige beestje!

Eigen huis- en tuinmiddeltjes
Het internet staat vol met ‘oma’s weetjes’ om hoofdluizen tegen te gaan. Deze zijn misschien niet wetenschappelijk bewezen, maar baat het niet dan schaadt het niet. Een mix van azijn en mayonnaise als haarmasker is een veel genoemd wondermiddeltje, ook het haar spoelen met cola zou naar zeggen de luis de das om doen. Een druppeltje afwasmiddel in de nek, tegen de haargrens aan schijnt tevens effect te hebben bij velen. Werken deze tips niet (voldoende), wacht nog even met de tondeuse ter hand te nemen, hieronder vindt u de vervolgstappen.

Meest effectieve methode
‘De natte-kam-methode werkt het beste. Er gaat wel veel tijd in zitten maar dit is de beste manier om ze te verwijderen en de controle te houden. Het is bij deze methode de bedoeling dat u uw haar nat maakt en het vervolgens veertien dagen lang minstens één keer per dag kamt. Het dagelijks uitkammen van de luizen en neten voorkomt dat tussentijds uitgekomen nimfen uitgroeien tot volwassenen luizen. De luis wordt een nimf genoemd vanaf het moment dat het uit de neet (luizenei) komt, tot het moment waarop het eitjes kan leggen, dit is 7-10 dagen. Het uitkammen voorkomt dus ook dat nieuwe eitjes gelegd kunnen worden.

Aanpak
Deze methode kan veel moeite kosten, met name indien het langer haar betreft. Hieronder leest u de makkelijkste aanpak:

  1. Breng na het nat maken een flinke hoeveelheid crèmespoeling aan in het haar en spoel het niet uit.
  2. Kam of borstel de knopen uit het haar.
  3. Houd het hoofd voorover gebogen boven een wasbak.
  4. Kam het haar van achter naar voren met een kam met fijne tanden, dicht tegen de huid aan. Start bij het ene oor en schuif na elke kambeweging een stukje op richting het andere oor.
  5. Om te controleren of er luizen in het haar zitten, veeg tussendoor de kam regelmatig af aan een wit papiertje, servetje of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.
  6. Spoel de crèmespoeling uit.

Ernstig geval?
Zijn bovenstaande tips nog niet voldoende? Dan kunt u altijd nog een antihoofdluismiddel proberen. Let op, deze geven vaak wel bijwerkingen zoals een geïrriteerde hoofdhuid en overgevoeligheid. Mocht u tot dit hulpmiddel willen overgaan, raadt men een middel met ‘dimeticon’ aan. De luis kan namelijk niet resistent worden tegen dit bestandsdeel.

Preventie?
Voorkomen is beter dan genezen, echter in dit geval is voorkomen héél erg lastig. Luizen zijn zeer besmettelijk en preventief kleding wassen en extra stofzuigen is niet voldoende. Wel is aan te raden om geen borstels of kammen te delen met anderen en regelmatig te controleren.

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.