Kunnen we helpen?
15 maart 2017

We mogen weer gaan stemmen (en zweven)!

Vorige week heeft Ipsos onderzoek gedaan naar het percentage zwevende kiezers. 54% van de kiezers die zeggen te gaan stemmen zweefde toen nog. De meerderheid daarvan heeft wel een duidelijke voorkeur. Weet jij al op wie je gaat stemmen vandaag? Je hebt nog tot 9 uur vanavond de tijd om de koers van Nederland voor de komende 4 jaar te bepalen. Maar hoe denken de grootste partijen eigenlijk over de zorg?

Eén van de belangrijkste zorgthema’s tijdens deze verkiezingen is het verplicht eigen risico. Het eigen risico is volgens het ministerie van Volksgezondheid onder meer bedoeld als prikkel om eerst na te denken voordat je naar het ziekenhuis of de apotheek gaat. Er is veel discussie over het feit dat steeds meer mensen zorg mijden, omdat het eigen risico bijna elk jaar hoger wordt. De standpunten van de grootste partijen over het eigen risico en de zorgverzekering zetten wij hieronder voor je op een rijtje.

VVD
De VVD neemt in zijn programma geen standpunt in over (afschaffing van) het eigen risico. Wel pleiten ze voor een bredere basisverzekering. Ook duurdere geneesmiddelen horen thuis in de basisverzekering.

PvdA
Een belangrijke pijler van de PvdA is zorg. De PvdA pleit voor afschaffing van het eigen risico, waardoor de zorg weer betaalbaar wordt voor iedereen. En de basisverzekering krijgt een uniforme polis in tegenstelling tot de verschillende basisverzekeringen die er nu zijn (natura-, restitutie-, budgetpolis).

CDA
Ook het CDA pleit voor een uniforme basisverzekering. Verder wil het CDA het eigen risico niet afschaffen, maar wel verlagen.

PVV
In het verkiezingsprogramma van de PVV is enkel opgenomen dat het eigen risico moet worden afgeschaft.

D66
D66 heeft het in zijn verkiezingsprogramma vooral over het voorkomen dat je zorg nodig hebt en wil daarom investeren in preventie door een gezondere leefstijl te promoten.

SP
De SP heeft zorg als belangrijkste punt in hun verkiezingsprogramma opgenomen. De SP pleit voor een nationaal zorgfonds zonder eigen risico.

GroenLinks
Groenlinks vindt dat zorgpremies via de belastingdienst betaald moeten worden en het eigen risico afgeschaft. Hiermee hoopt Groenlinks te voorkomen dat er een verschil in gezondheid is tussen armere en rijkere bevolkingsgroepen ontstaat. Ook wil Groenlinks dat de budgetpolissen en collectieve polissen worden afgeschaft.

Belangrijk is dat er tijdens deze verkiezingen ook meer aandacht uitgaat naar preventie en gezond leven! Zo willen de VVD, het CDA en D66 investeren in eHealth en andere innovaties op het gebied van gezondheid en wil GroenLinks investeren in preventie en controles op de voedingsmiddelenindustrie (minder zout, minder vet, minder suiker).

We hopen dat dit je een beetje heeft geholpen met het maken van een bewuste keuze in het stemhokje. We wensen je in ieder geval veel succes met stemmen vandaag! Want jij gaat toch zeker ook?

(Bron: NRC, NOS, Ipsos)

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.