Kunnen we helpen?
06 december 2017

Waet jij het verschil?

In Nederland is een basisverzekering verplicht. Welke zorg de basisverzekering vergoedt, bepaalt de overheid. Dat is voor elke zorgverzekering in Nederland gelijk. Maar de hoogte van de vergoedingen verschilt, net zoals de zorgverleners die je kunt kiezen. Dit komt omdat er verschillende varianten van de basisverzekering zijn; de natura- en de restitutievariant. Waet jij het verschil?

Contractering
Verzekeraars sluiten contracten af met zorgverleners. Op die manier willen ze de kosten in de zorg beheersbaar houden. Als je verzekeraar geen contract heeft met een zorgverlener, kan het zijn dat je niet je hele rekening vergoed krijgt (afhankelijk van het soort verzekering dat je hebt). Ieder jaar sluiten verzekeraars die contracten opnieuw af. Je moet hier als consument goed op letten, vooral als je een naturapolis hebt. Het kan zijn dat het ziekenhuis bij jou in de buurt ineens niet meer gecontracteerd is.

De naturapolis
Bij een naturapolis krijg je de zorg alleen volledig vergoed als je naar zorgverleners gaat met wie de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Ga je naar een andere arts, therapeut of ziekenhuis? Dan vergoedt de verzekeraar slechts een deel van de kosten. De hoogte kan verschillen per verzekeraar, maar is meestal ongeveer 80% van het marktconforme tarief. Heb jij een naturaverzekering en ga je naar een gecontracteerde zorgverlener, dan betaalt de verzekeraar de rekening rechtstreeks aan de zorgverlener. Je krijgt geen rekening en je hoeft niets voor te schieten of te declareren. Vandaar de naam ‘natura’. Wel kan er natuurlijk een eigen risico of wettelijke eigen bijdrage rekening volgen.

Sommige verzekeraars bieden ook een afgeslankte versie van de naturapolis aan; de budgetpolis. Bij een budgetpolis zijn er minder zorgverleners gecontracteerd dan bij de naturapolis en is de vergoeding ook lager wanneer je een niet-gecontracteerde zorgverlener bezoekt. De budgetpolis is goedkoper dan de natura- en restitutiepolis en hierdoor zeer aantrekkelijk. Kijk echter goed of een ziekenhuis bij jou in de buurt wel gecontracteerd is.

De restitutiepolis
Bij een restitutiepolis kun je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Bij een restitutiepolis declareer je de kosten van zorg bij ons en vergoeden wij maximaal het marktconforme tarief. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet je vaak de rekening voorschieten. Je declareert de kosten dan achteraf. Vandaar de naam ‘restitutie’.

Tegenwoordig bieden sommige verzekeraars ook een combinatiepolis aan. Een combinatiepolis is een combinatie tussen een natura- en een restitutiepolis. Voor deze polis heeft de verzekeraar sommige zorg ingekocht. Als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, heb je de voordelen van een naturapolis: je betaalt niets en hoeft niet voor te schieten. Ga je naar een andere zorgverlener terwijl de verzekeraar contracten voor dezelfde zorg heeft bij andere zorgverleners, dan krijg je vaak een deel niet vergoed. Voor de zorg waarvoor de verzekeraar geen contracten heeft afgesloten, geldt dan restitutie: je krijgt voor deze zorg alle kosten vergoed tot maximaal het marktconforme tarief.

Vergelijken van de verschillende basisverzekeringen
Let bij het vergelijken van basisverzekeringen op:

  • Heeft de zorgverzekeraar jouw zorgverleners gecontracteerd voor zijn naturapolis? En geeft dit jou misschien al de keuzevrijheid waarnaar je op zoek bent?
  • Hoe hoog is de vergoeding als je toch naar een niet-gecontracteerde zorgverlener


Meer informatie
Meer informatie over de basisverzekeringen die wij aanbieden, vind je hier. Wil je weten welke zorgverleners er zijn gecontracteerd? Check dan deze link. Heb je een vraag over de verschillende basisverzekeringen of heb je hulp nodig bij je keuze? Stuur ons een berichtje via Facebook en we helpen je direct!

 

Succes bij je keuze!

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.