Kunnen we helpen?
20 maart 2017

Spring is in the air!

Waar de meeste mensen bij de lente denken aan fluitende vogels, bloeiende bloemen, lammetjes in de wei en rokjesdag, denken hooikoortspatiënten aan pollen, tranende ogen, zakdoekjes, loopneuzen en heel veel niezen.  Vooral op warme dagen met veel zon bevinden zich extra veel pollen in de lucht. Hooikoorts is een aandoening waar zeker 1,5 miljoen Nederlanders last van heeft. Wij geven je een aantal tips waar je de klachten mee binnen de perken kunt houden. Doe er je voordeel mee!

Kies een geschikt medicijn
Het is niet altijd eenvoudig het voor jou meest geschikte geneesmiddel tegen hooikoorts te vinden. Je kunt zelf verschillende middelen uitproberen, maar let goed op de bijwerkingen. Als je veel last hebt van hooikoorts, kun je het beste met je huisarts overleggen welk middel het meest geschikt is. De huisarts kan bovendien allergietests laten uitvoeren. Deze tests vallen onder huisartsenzorg en worden niet verrekend met je eigen risico. Begin ook op tijd met slikken van medicijnen. Je kunt het beste enkele weken voordat de pollen vrijkomen al beginnen.

Mijd pollen zo veel mogelijk
In Gelderland, Brabant en Overijssel komen de meeste pollen voor. Aan de kust is de concentratie stuifmeel het laagst. Dat is dan ook de beste plek voor een vakantie als je veel last hebt van hooikoorts. Ook in steden is de concentratie pollen in de lucht drie tot vijf keer lager dan op het platteland. In een stad zou je dus minder last moeten hebben van hooikoorts.

Zoen veel
Een tijdje zoenen met je geliefde is volgens Japanse onderzoekers een goede manier om klachten van hooikoorts te verminderen. De onderzoekers ontdekten dat bij hooikoortspatiënten de productie van de stof histamine in het lichaam aanzienlijk afneemt na een half uurtje zoenen. Histamine veroorzaakt niezen, een loopneus en tranende ogen.

Kies het juiste moment om te gaan sporten
De concentratie stuifmeel in de lucht is vlak na een regenbui het laagst. Dat is voor hooikoortspatiënten het beste moment om te gaan wandelen of sporten. Ook ’s ochtends vroeg is het gehalte aan stuifmeel in de buitenlucht minder hoog dan later op de dag.

Houd je huis pollenvrij
Stuifmeel dwarrelt in huis op de grond, als er geen tocht is. Stofzuig regelmatig met een stofzuiger met goede filters om de concentratie stuifmeel laag te houden. Horren voor open ramen en deuren houden pollen enigszins tegen. Er zijn ook speciale horren die meer stuifmeel tegenhouden. Lucht het huis ’s ochtends, dan is buiten de concentratie pollen het laagst. Stuifmeel gaat trouwens vooral in je haren en kleren zitten. Dus je kunt je beter omkleden in de badkamer dan in de slaapkamer. Ook zijn  huisdieren vanwege hun vacht lopende verzamelaars van stuifmeel. Was ze daarom regelmatig.

Smeer vaseline rond je neus
Sommige mensen zeggen er baat bij te hebben als ze een beetje vaseline smeren rond hun neusgaten. Een deel van het stuifmeel blijft namelijk plakken op de vaseline.

Was je haar regelmatig
Om ’s nachts contact met pollen te verminderen, is het handig om je haar ’s avonds te wassen: dan komen de pollen in elk geval niet op je hoofdkussen terecht.

Niet wrijven, gebruik een washandje
Je kunt beter niet wrijven in jeukende ogen, omdat je het stuifmeel op je ogen en aan je handen dan alleen maar verder verspreidt. Gebruik een nat washandje om je ogen schoon te houden. Er zijn ook oogdruppels in de handel die brandende ogen kalmeren. Draag vooral ook een zonnebril om je ogen te beschermen tegen rondzwervend stuifmeel.

Laat de was niet buiten drogen
Kleding kun je beter niet buiten aan de waslijn laten drogen. Pollen kunnen in de kleding komen en hierdoor ervaar je meer last.

En ten slotte zijn er ook handige apps, zoals Pollennieuws, die de hooikoortsverwachting voor je in de gaten houden. Komt er hele droge dag aan, dan kun je het beste zoveel mogelijk binnen blijven. Hopelijk kun je je met deze tips net zo gaan verheugen op de lente als wij!

(Bronnen: Medisch A-Z, Kring-Apotheek, dokterdokter.nl)

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.