Kunnen we helpen?
09 december 2016

Onvoldoende kennis over de zorgverzekering

Uit een onderzoek door ZorgWijzer.nl is gebleken dat de kennis van Nederlanders over het zorgverzekeringsstelsel onvoldoende is. Er blijken veel misvattingen te zijn over de zorgverzekeraars, het eigen risico en de dekking van het basispakket. Daarom lichten wij een aantal misvattingen nader toe.

“De zorgverzekeraar bepaalt de inhoud van het basispakket”

Onjuist! De inhoud van het basispakket en tevens de hoogte van het eigen risico wordt vastgesteld door de overheid. Het maakt dus niet bij welke zorgverzekeraar je bent verzekerd, het basispakket is overal gelijk. De uitvoering kan echter verschillen. VGZ voert een preferentiebeleid op geneesmiddelen en kiest ervoor om de preferente middelen niet ten laste van het eigen risico te brengen.   

“Voor huisartsenzorg betaal je eigen risico”

Onjuist! Als u uw huisarts bezoekt, hoeft u geen eigen risico te betalen. Hetzelfde geldt voor onder andere kraamzorg, verloskundige zorg en wijkverpleging. Het eigen risico is overigens helemaal niet van toepassing op kinderen en jongeren tot 18 jaar.

“Eigen bijdrage is een ander woord voor eigen risico”

Onjuist! Eigen bijdrage en eigen risico zijn twee compleet verschillende begrippen en zeker geen synoniemen van elkaar. Het kan zelfs zo zijn dat je zowel eigen risico als een eigen bijdrage betaalt over gemaakte zorgkosten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij sommige geneesmiddelen. Het eigen risico is een vast bedrag dat geldt voor de meeste verstrekkingen in de basisverzekering. De eigen bijdrage geldt voor sommige geneesmiddelen of hulpmiddelen die niet volledig door de basisverzekering vergoed worden. U betaalt dan een bepaald bedrag of percentage zelf.

Een beperkte voorlichting is mogelijk de oorzaak dat de kennis van Nederlanders over de zorgverzekering achterblijft. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft daarom de ‘Zorgverzekeringskaart’ in het leven geroepen. Iedere zorgverzekeraar is dit jaar verplicht om per basisverzekering een zogenoemde zorgverzekeringskaart te publiceren. Op deze kaarten wordt in duidelijke taal uitleg gegeven over de zorgverzekering.

Ook wij hebben deze zorgverzekeringskaarten op onze website gepubliceerd. U kunt deze per risicodrager (VGZ, Avéro Achmea en ASR) vinden onder het kopje Basisverzekering.

Bron: ZorgWijzer.nl

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.