Kunnen we helpen?
14 december 2016

Lachen op het werk nóg belangrijker dan goede koffie

Lachen op het werk vinden we nóg belangrijker dan goede koffie.

Heerlen, 14 december 2016 – Goede koffie (of thee) op ons werk vinden we belangrijk. Niets nieuws onder de zon. Maar wat we nog belangrijker vinden op ons werk: lachen. Uit onderzoek*, dat wij door Ruigrok Netpanel hebben laten uitvoeren, blijkt dat 87% van de werknemers het (zeer) belangrijk vindt om tijdens het werk te lachen. 77% vindt het (zeer) belangrijk dat er goede koffie of thee is op hun werk.

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan een kwart (26%) van de werknemers lachen op zijn werk zó belangrijk vindt dat ze zouden overwegen om van werkgever te wisselen als er te weinig gelachen zou worden op hun werk. En 28% vindt dat de werkgever actie moet ondernemen om ervoor te zorgen dat er meer wordt gelachen op het werk. Meer dan een kwart van de werknemers (26%) lacht niet dagelijks op het werk.

 Meer lachen met collega’s op derde plaats goede voornemens 2017

Gevraagd naar de goede voornemens voor 2017 aangaande gedrag op het werk zien we de volgende top 5:

1. gezonder eten (22%)

2. vaker een frisse neus halen in de lunchpauze (18%)

3. meer lachen met collega’s (15%)

4. meer bewegen op het werk (14%)

5. minder koffiedrinken (6%)

Arndt van den Beuken,  onze algemeen directeur: “We praten veel met werkgevers als we de zorgverzekeringen op maat maken voor hun werknemers. En dan bespreken we ook hoe ze werknemers kunnen helpen om gezond en inzetbaar te blijven. Gezonde leefstijl en werkdruk zijn de bekende thema’s. Wij voegen daar lachen op het werk aan toe omdat het positieve effecten heeft. Het is goed voor je gezondheid en draagt bijvoorbeeld bij aan het teamgevoel. Vandaar ook dit onderzoek. Het laat zien dat werknemers lachen ook erg belangrijk vinden.”

Top 3 beroepen met een lach

De top 3 branches waarin we denken dat er het meest gelachen wordt, zijn:

1. Horeca en toerisme (33% van de werknemers denkt dat in deze branche het meest gelachen wordt)

2. Bouwnijverheid- en installatie (15%)

3. Communicatie, marketing en reclame (12%)

3. Transport. Logistiek, inkoop en opslag (12%)

In de juridische branche, bij nutsbedrijven en in de wetenschap denken we dat er niet veel gelachen wordt (allemaal scoren ze maar 1%).

 * Onderzoek onder 1.640 Nederlandse werknemers van 18 jaar en ouder uitgevoerd in november 2016 door onderzoeksbureau Ruigrok Netpanel.

Bijlage: het onderzoeksrapport met daarin ook ‘waar lachen werknemers meer, thuis of op het werk’. ‘hoe vaak lacht men tijdens het werk’, ‘hoe vaak lach je om je leidinggevende?’, ‘Wie lachen er meer op het werk denken we: mannen of vrouwen? Jongere of oudere werknemers? Hoge functies of lage functies?’.

Rapport Lachen op het werk.pdf

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.