Kunnen we helpen?

Wijzigingen basisverzekering 2022

De basisverzekering is ieder jaar anders. De hoogte van de premie kan wijzigen, net als het eigen risico en de eigen bijdragen. Hieronder vindt u de belangrijkste wijzigingen voor 2022. Voor wijzigingen in onze aanvullende verzekeringen verwijzen wij u graag naar de bijlage die u bij uw polis 2022 ontvangt.

 

 Would you like to read this page in English? Then we'll gladly refer you through, you can find it here.

Wat wijzigt in de basisverzekering per 1 januari 2022?

De zorgpremie

De nieuwe premies maken wij uiterlijk 12 november bekend.

Eigen risico

Krijgt u zorg uit de basisverzekering? Dan betaalt u een deel van de zorgkosten zelf. Dit noemen we het eigen risico. Het eigen risico geldt als u 18 jaar of ouder bent. Het verplicht eigen risico blijft in 2022 € 385, net als in 2021.

Collectiviteitskorting

De collectiviteitskorting op de basisverzekering blijft ook in 2022 maximaal 5%.

Wijzigingen voor de Basisverzekering Natura Select

Heeft u de basisverzekering Natura Select? Dan krijgt u in 2022 alleen in een van de geselecteerde ziekenhuizen alle behandelingen 100% vergoed. Dit zijn minder ziekenhuizen dan bij onze andere basisverzekeringen. Zo kunnen wij u een lage premie bieden.

Gaat u naar een niet-geselecteerd ziekenhuis? Dan betalen wij maximaal 75% van het gemiddelde tarief waarvoor wij de zorg hebben ingekocht.

Spoedeisende zorg, een bevalling of zeer specialistische zorg krijgt u 100% vergoed in elk ziekenhuis in Nederland.

Logeerkosten bij CAR-T celtherapie

Er is een nieuwe behandeling beschikbaar voor lymfeklierkanker: CAR-T celtherapie. Deze therapie is beschikbaar in een beperkt aantal ziekenhuizen. Moet u deze behandeling ondergaan en woont u meer dan 60 minuten van het ziekenhuis? Dan vergoeden wij de logeerkosten in bijvoorbeeld een hotel gedurende de 2 weken na de behandeling. Het is namelijk belangrijk dat u dan snel in het ziekenhuis bent.

Elektriciteitskosten bij ademhalingsondersteuning

Maakt u thuis gebruik van mechanische ademhalingsondersteuning? Dan krijgt u vanaf 1 januari 2022 de elektriciteitskosten hiervan vergoed.

Herstelkosten na corona

Heeft u corona gehad en heeft u nog steeds last van klachten en beperkingen? Dan komt u tot 1 augustus 2022 in aanmerking voor bepaalde behandelingen die uw herstel verbeteren. Het gaat om:

  • logopedie (alle behandelingen vergoed);
  • ergotherapie (maximaal 10 uur);
  • fysiotherapie of oefentherapie (maximaal 50 behandelingen);
  • voedingsadviezen van diëtist (maximaal 7 uur).

Er gelden voorwaarden voor paramedische herstelzorg na een coronabesmetting. Meedoen aan een onderzoek maakt daar deel van uit. Dit is om te bepalen of behandelingen bijdragen aan een goed herstel van uw ziekte.

NIPT vervangt combinatietest

De vergoeding van de combinatietest bij een medische indicatie is per 1 oktober 2021 vervallen. Deze is vervangen door de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test).

Wijziging declaraties Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)

In 2022 wordt voor de ggz een nieuwe bekostiging geïntroduceerd: het Zorgprestatiemodel. Het is één systeem voor zowel de generalistische basis-ggz als de gespecialiseerde ggz.

Vanaf 1 januari 2022 zullen rekeningen van uw ggz-zorgverlener duidelijker zijn. U kunt precies zien op welke datum en met wie u een consult heeft gehad, en hoe lang dat duurde.

Bent u in 2021 gestart met een behandeling die in 2022 doorloopt? Dan sluit uw zorgverlener de dbc of prestatie per 31 december 2021 af en krijgt u nog één keer een rekening op basis van het oude systeem. Op 1 januari 2022 start het nieuwe systeem. Daardoor kunt u te maken krijgen met extra eigen risico. De inhoud van de zorg verandert niet door de nieuwe bekostiging.

Wijzigingen in eigen bijdragen

  2021 2022
Orthopedische schoenen, onder 16 jaar € 62,50 per paar  € 62 per paar
Orthopedische schoenen, vanaf 16 jaar € 125 per paar € 124 per paar
Kraamzorg thuis € 4,60 per uur  € 4,70 per uur
Kraamzorg in ziekenhuis/geboortecentrum (niet-medisch) € 18,50 per dag + kosten boven € 131 per dag  € 19 per dag + kosten boven € 134 per dag
Zittend ziekenvervoer € 108 per kalenderjaar  € 111 per kalenderjaar

 

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen? Veel antwoorden vindt u bij de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Service & contact
Bianca
Dennis
Danny
Tom

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.